Kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020

Kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020

 

Vanaf 1 januari 2020 verandert de kleineondernemersregeling. Er komt een nieuwe regeling waarbij de ondernemer kan kiezen voor een vrijstelling van de btw-plicht.

Om voor de nieuwe kleineondernemersregeling in aanmerking te komen, mag de omzet niet meer bedragen dan € 20.000,- per kalenderjaar.

Met  het ingaan van de nieuwe kleineondernemersregeling, vervalt de huidige regeling en daarbij ook de ontheffing van administratieve verplichtingen.

Vanaf 2020 is er geen belastingvermindering voor de btw.

 

Als u kiest voor de nieuwe regeling, zijn dit de gevolgen:

  •          U brengt geen btw in rekening bij uw klanten.
  •          

    De btw die andere ondernemers bij u in rekening brengen, kan u niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst.

  •          

    U doet geen btw-aangifte meer.

 

Ondanks de vrijstelling van de btw-plicht, moet u nog wel de omzet bijhouden in uw administratie.

Bij de nieuwe regeling kunnen, in tegenstelling tot de huidige regeling, ook rechtspersonen, zoals stichtingen, verenigingen en B.V.’s hiervan gebruik maken.

 

Mocht u nu als ondernemer een ontheffing hebben van administratieve verplichtingen, dan hoeft u zich niet zelf aan te melden.

De Belastingdienst meldt u automatisch aan. Hiervoor ontvangt u een aparte brief.

 

Wilt u gebruik maken van de nieuwe kleineondernemersregeling? Dan kunt u zich vanaf 1 juni 2019 aanmelden. Als u meteen vanaf 1 januari 2020 hiervan gebruik wilt maken, zorg dan dat u zich heeft aangemeld voor 20 november 2019 bij de Belastingdienst.

Vanaf het tijdstip dat u zich als ondernemer deelneemt aan de nieuwe regeling, geldt dit voor ten minste drie jaar.